Finasteride Is Geweldig

Published Jan 09, 21
5 min read

Finasteride Werkt Echt Heel Goed Tegen Haaruitval

Het is een melkkoe.’ Het argument dat bijwerkingen mogelijk niet het gevolg zijn van finasteridegebruik, maar van externe factoren, wuift Santmann weg. ‘We krijgen honderden berichten van mannen over de hele wereld wier leven is ingestort na het slikken van finasteride. Hun klachten komen overeen. Dat is geen toeval, dat is damn hard convincing.’ Santmann maakte het van dichtbij mee.

‘Zoek de geschiedenis van dit middel eens op’, raadt Santmann aan. ‘Dat zegt genoeg.’ Beeld Erik Smits De ontstaansgeschiedenis van Propecia begint in de jaren zeventig, toen de jonge Amerikaanse hormoonwetenschapper Julianne Imperato McGinley afreisde naar een afgelegen dorp in de Dominicaanse Republiek. Ze had geruchten gehoord over meisjes die gaandeweg veranderden in jongens.

Over De Haat-liefde Verhouding Tussen Haar En Finasteride

Hun ware identiteit kwam naar voren in de puberteit, toen hun stemmen lager werden, hun lichamen gespierder en hun mannelijke geslachtsdelen groter. In een studie, gepubliceerd in Science, legde McGinley uit dat de Guevedoces, zoals ze worden genoemd (betekenis: ‘testikels vanaf 12 jaar’), een enzym missen dat testosteron omzet in dihydrotestosteron, het mannelijke hormoon dat in de baarmoeder cruciaal is voor de ontwikkeling van de genitaliën bij een mannelijke foetus.

Farmaceut Merck sloeg hierop aan. Het genetische gebrek van de Guevedoces zou weleens een uitkomst kunnen zijn voor mannen met prostaatproblemen én voor mannen met haaruitval. In 1993 kwam finasteride op de markt, in eerste instantie onder de merknaam Proscar. De pillen van 5 mg per stuk waren ontworpen om prostaten te doen krimpen en bejaarde mannen zo van hun plasproblemen af te helpen.

Finasteride Werkt Echt Heel Goed Tegen Haaruitval

Vier jaar later werd precies hetzelfde medicijn verkocht in de vorm van pillen van 1 mg, maar dan als antikaalheidsmiddel. Propecia was geboren. In de familie van Mark (37), een succesvolle internationale zakenman, komt kaalheid niet voor. Tijdens het gesprek, dat plaatsvindt in een café met uitzicht op een Amsterdamse gracht, springt zijn flinke haardos meteen in het oog.

Bijwerkingen zouden er niet zijn, zei de arts. Hij zou alleen moeten stoppen als hij een kind wilde verwekken. Die waarschuwing behoort tot het standaardprotocol: er zijn aanwijzingen dat de genitaliën van een mannelijke foetus afwijkingen kunnen vertonen als een vrouw zwanger raakt van iemand die finasteride slikt. Om die reden, zo vermeldt de bijsluiter, mogen vrouwen tijdens hun zwangerschap zelfs geen vermalen of gebroken pillen aanraken.

Bijwerkingen Haargroeimiddel Finasteride - Drs Plinck

Een zeurende pijn in zijn onderbuik, pijn in zijn balzak en een waas voor zijn ogen. Maar de grootste verandering was dat hij slecht ging slapen: van acht uur per nacht naar gemiddeld twee tot drie uur. ‘Ik viel wel in slaap, maar werd vervolgens wakker met een enorm harde hartslag, die ik in mijn oor hoorde bonken’, zegt hij.

Wat is Minoxidil en wat is het effect op haaruitval?verbeterhaar.nlHaaruitval tegengaan - Haarverzorging, Haaruitval, Haarproblemen, Haarziekten, HAARSTICHTING.NLhaarstichting.nl


Hij bezocht verschillende klinieken, in binnen- en buitenland, in de hoop een verklaring te vinden voor zijn plotselinge slaapprobleem. Een antwoord bleef uit. Eén slaapexpert raadde hem aan naar de psycholoog te gaan. ‘Ik was wanhopig’, zegt Mark. ‘Mijn sociale leven was gedaald tot het nulpunt en ik sleepte me met moeite door mijn werkdagen.’ Via internet kwam hij in contact met een Amerikaanse arts die onderzoek deed naar bijwerkingen van finasteride.

Finasteride Werkt Echt Heel Goed Tegen Haaruitval

‘Hij zei: laat je niets wijsmaken. Het zit niet tussen je oren. Je hebt zeldzame, maar nare bijwerkingen door het slikken van finasteride. Het was een opluchting dat iemand dit eindelijk erkende.’ Het is inmiddels acht jaar geleden dat Mark stopte met het slikken van de pillen. De waas voor zijn ogen is verdwenen, evenals de pijn in zijn onderbuik.

En hij slaapt nog altijd niet zo goed als voorheen. Toch prijst hij zichzelf gelukkig. ‘Ik ben er goed vanaf gekomen. Er zijn patiënten die veel ergere bijwerkingen hebben.’ ‘Ik wil graag duidelijk maken dat PFS echt is’, mailt een ex-gebruiker van Propecia, die een ernstige depressie overhield aan de medicatie.

Wat Is Het Beste Haargroeimiddel? - Haarverzorging Van Finasteride.nl

‘Ik heb geen enkele hulp van welke arts dan ook gekregen, zelfs niet van mijn huisarts die me het middel heeft aangesmeerd.’ De 30-jarige Serge Meulenberg uit Sittard laat weten dat hij door de pillen, die hij op aanraden van zijn huisarts acht jaar lang slikte, ‘langzaam veranderde van een gezonde jongeman in een angstig en neerslachtig persoon’.

Later volgden paniekaanvallen en depressieve klachten. Ironisch genoeg raadde Meulenberg zijn moeder aan finasteride te slikken omdat ook zij kampte met haaruitval. Maar toen zij aanklopte bij haar huisarts, reageerde die terughoudend. De pillen konden depressieve klachten veroorzaken, vertelde de arts. ‘Pas toen ben ik in de huidige bijsluiter gaan kijken.

De Effecten Van Finasteride Op Lange Termijn Zijn Prima

Ik schrok me rot en ben acuut gestopt met die rommel.’ Is finasteride de veroorzaker van de klachten bij deze mannen? Dermatoloog Ids Boersma, werkzaam bij de Intermedica Kliniek in Boxmeer, is sceptisch (haaruitval tegengaan ). Van de tienduizend patiënten die hij naar eigen inschatting met finasteride en dutasteride heeft behandeld, kwam slechts een enkeling terug met bijwerkingen.

Patiënten lezen in de bijsluiter of op internet over bijwerkingen en voelen die vervolgens spontaan opkomen. Ik had hier een keer een patiënt met álle bijwerkingen uit de bijsluiter.’ Willem Boellaard, uroloog, androloog en seksuoloog bij het Erasmus MC, sluit niet uit dat de bijwerkingen het gevolg zijn van finasteridegebruik.

De Effecten Van Finasteride Op Lange Termijn Zijn Prima

‘Het gaat om een groep mannen die mogelijk kwetsbaarder is voor onzekerheid. Dat kan hand in hand gaan met allerlei klachten.’ In het Haarkabinet in Tilburg schuift Timo aan bij dokter Rob van Zandvoort. De resultaten van de microscopische fotosessie en de bloedtest die hij zojuist heeft ondergaan, verschijnen op het computerscherm.

‘Dat is redelijk normaal’, constateert Van Zandvoort. Maar de resultaten laten tegelijkertijd zien dat Timo is belast met een erfelijke vorm van kaalheid. Er wordt finasteride aangeraden. Of er nog bijwerkingen zijn, wil Timo weten. ‘Dat valt in de praktijk reuze mee’, zegt Van Zandvoort ( voorkomen van haaruitval). ‘Het voordeel is dat de bijwerkingen binnen een week weg zijn als je stopt met het middel.

More from Bedrijven, Overzicht

Navigation

Home

Latest Posts

Platkopschroevendraaier

Published Nov 11, 22
11 min read

Platkop Schroevendraaier

Published Oct 22, 22
11 min read

Adidas Rugzakken Sale

Published Oct 07, 22
11 min read